Ook als spreker ben ik kritisch en betrokken
Sinds 2000 spreek ik regelmatig in kerken, maar ook in jeugd- en vakantiediensten. In die jaren leerde ik veel. Ik studeerde theologie bij de PThU (met vakken als Bijbelwetenschap en Praktische en Systematische Theologie) en volgde meerdere sprekerstrainingen bij Paulien Vervoorn van Geloofwaardig Spreken.
Hieronder kun je een aantal van mijn preken bekijken. Ik ben beschikbaar om ook in jouw gemeente te spreken. Maak daarvoor gebruik van de menukeuze Contact hierboven (of klik hier).
Ik ben de weg, de waarheid en het leven (5 februari 2023)
Dit is een preek over Johannes 14 : 1 – 13, waarin Jezus tijdens het avondmaal op zichzelf wijst en benoemt dat Hij vanaf dat moment de weg, de waarheid en het leven is. Maar waar staan die woorden voor? Om dat te achterhalen laat ik zien welke Griekse grondtekst er onder die Nederlandse woorden schuil gaat en – want Johannes was opgegroeid in een Hebreeuwse context – wat die woorden betekenen in het Hebreeuws. Dat levert mooie inzichten op voor vandaag.
De Geest zucht mee (15 mei 2022)
Lezen: Johannes 8 : 3 – 11
Lezen: Romeinen 8 : 20b – 30
Deze preek begon ik met het verhaal over Jezus, de mannen en de overspelige vrouw. Wat drijft ons toch om steeds maar te oordelen en onszelf daarbij buiten schot te houden? Dat, terwijl we weten en voelen dat het niet OK is; dat we ons daar zelfs schuldig over kunnen voelen?
Ook als we (ver-)oordelen kent de Geest onze verzuchtingen. Want meer is het niet wat wij zelf kunnen: de diepte van ons hart laten zien; verwoorden kunnen we het niet. God begrijpt dat, omdat de Geest met ons lijdt aan wat we doen in dat oordelen. En hij pleit ons vrij; op grond van wat Jezus deed aan het kruis.
En daar begint het goede pas echt. Want vanuit die redding werkt God met ons samen om zijn plan met de wereld te realiseren.
Gezindheid – Kerstpreek 2021
Lezen: Lucas 2 : 22 – 35
Nadat Simeon zich eerst heeft gericht tot het hele volk Israël (Jezus is jullie Redder!), richt hij zich tot Jozef en Maria. In die laatste profetie laat hij zien dat er velen zullen vallen en anderen zullen opstaan; dat Jezus een teken is dat weersproken zal worden; en dat juist daarin de gezindheid van zijn tijdgenoten en van ons zichtbaar zal worden. Wat is dat: gezindheid? En hoe wordt die gezindheid zichtbaar?
Deze keer sprak ik samen met mijn vrouw, Jo-Anne van der Lelij, en vertelde zij ook het verhaal voor de kinderen.
00:00:00 – Jo-Anne vertelt het verhaal over Simeon en Anna.
00:06:41 – We spreken samen over de profetie van Simeon.
00:34:14 – De resultaten van de Wooclap komen nog even terug.
Navolging – Jezus en Elia
Lezen: 1 Koningen 19 : 11 – 21 en Lukas 9 : 57 – 62.
Elia krijgt de opdracht om Elisa als zijn opvolger te zegenen en dat doet hij. Eerst sijpelt toch weer die teleurstelling door het verhaal heen, want zal Elisa hem wel volgen (hij wil toestemming vragen aan zijn vader)? Maar Elisa volgt hem als zijn discipel en vanaf dat moment heeft Elia de volledige zeggenschap over Elisa (wat in 2 Koningen 2 : 12 leidt tot de uitroep van Elisa – als zij afscheid moeten nemen: “Mijn vader, mijn vader…”). Elisa volgt Elia na.
Jezus (of eigenlijk degene die Jezus wil volgen) verwijst direct naar dat verhaal als zij in Lukas 9 : 61 verwijzen naar het afscheid dat Elisa wil nemen van zijn ouders en Jezus degene die Hem wil volgen weigert om afscheid te nemen (zoals Jezus dat daarvoor bij anderen in andere woorden ook heeft geweigerd). Maar waarom niet? Dat is toch hardvochtig? Voor Jezus (en Elia) gaat het niet om het afscheid nemen, maar het daarin verborgen ‘mag ik mijn vader om toestemming vragen’. Kijk niet terug naar wat was (naar wie er zeggenschap had in jouw leven; naar wat achter de ploeg in Lukas 9 : 62) ligt, maar naar de onzekere toekomst die je met mij aangaat; in de wetenschap dat ik vanaf dat moment jouw Kurios (jouw meester en Heer) ben. Volg mij met alles wat daarbij hoort.
Hoe werkt dat vandaag? Hoe werkt dat bij jou? Hoe heb jij Jezus ontmoet en hoe heeft Hij zich op dat moment aan jou laten zien? Wie is Jezus voor jou en wat betekent dat voor jouw leven vandaag?
Jezus is opgestaan! – Paaspreek 2021
Lezen: 1 Korinthe 15
4 april 2021 mocht ik verkondigen dat Jezus is opgestaan. Daarvoor verdiepte ik me in het boek ‘Paulus, Een biografie’ van Tom Wright. Ik probeerde me voor te stellen hoe Paulus tegen die gemeente – die hem soms hard afwees – aankeek en waarom hij juist die gemeente schreef over de opstanding.
Tijdens de preek heb ik letterlijk zijn positie ingenomen en vanuit zijn perspectief het evangelie mogen vertellen.
Schathemeltjerijk!
Lezen: Efeze 1 en Romeinen 8
Dit was een eerste preek in een serie van 8 over het thema ‘Schathemeltjerijk!’ vanuit Efeze 1; over wat we allemaal van God ontvangen. Romeinen 8 blijkt bijna een kopie te zijn van Efeze 1 en heel even denk je: we hebben deze schatten ontvangen van God om ons te onderscheiden van de mensen om ons heen. Maar alls je Romeinen 8 : 28 terugleest in het Grieks dan blijkt daar toch echt iets anders te staan: dat God ons inschakelt om het goede (dat we allemaal ontvangen; zie Efeze 1 en Romeinen 8) bij de mensen te brengen. Dat is niet voor ons alleen. Dat is bedoeld om het weer uit te delen aan anderen.
Bij de voorbereiding van een preek probeer ik me terug te trekken uit de drukte van het bestaan. Want met gezin, kerk, werk, mantelzorg, vrienden en hobbies kan dat soms best ingewikkeld zijn. Maar gelukkig is die stilte zelfs in de buurt van Delft nog steeds te vinden; als je het maar opzoekt. In 2021 kregen Jo-Anne en ik de unieke mogelijkheid om samen te spreken op 2de kerstdag. Ons eerste echte gesprek over deze preek hadden we op deze plek; De Bieslandse Bos.